Rode kool

In de kraam van Texelse Kost liggen dagelijks prachtige rode kolen. En omdat ik tegenwoordig op woensdag de kraam open en sluit weet ik dat. Want voor die tijd bestelde ik alles via de webwinkel. Reuzehandig natuurlijk, maar neuzen in die volle kraam is ook gewoon heel leuk.

Ik ben dus deze week naar huis getogen met een rode kool in de fietstas. Ik ben gek op rode kool, vooral wanneer ik hem zelf maak. Niet van die mierzoete stukgekookte rode kool uit een pakje, maar gewoon weten wat je erin stopt en zelf bepalen wanneer je het gaar genoeg vindt.

Vandaag dus een recept uit de oude doos. Ik heb het gegeten met een puree van aardappel* en zoete aardappel en met vegaballetjes en stoofperen*.

Rode kool met appel, kaneel en rozijnen, bijgerecht
Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost

Nodig 
800 gram rode kool*, in dunne reepjes
2 appels*, in blokjes
50 gram boter
1 ui*, gesnipperd
150 ml sinaasappelsap
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel kaneel
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
100 gram rozijnen

Bereiden
Smelt de helft van de boter in een pan met dikke bodem en fruit daarin de appel en de ui vier minuten. Voeg de rode kool en het sinaasappelsap toe en hussel goed door elkaar. Voeg nu ook de suiker, kaneel, kruidnagel, laurier en rozijnen toe. Meng goed. Verwarm en laat de kool daarna op een laag vuur een half uur stoven, met het deksel op de pan. Roer af en toe om. Als er te weinig vocht overblijft wat water toevoegen. Proef of je de kool gaar genoeg vindt. Eventueel wat langer laten stoven. Verwijder de kruidnagels en de laurier. Roer de resterende boter erdoorheen.

Eet smakelijk!
Resi Kompier