Stoofperen met beschuit, yoghurt en chocolade

Al maanden zijn er stoofperen te koop in onze kraam en in de webwinkel. Maar ik had nog potten vol ingemaakte stoofperen staan, dus het kwam er maar niet van om ze te kopen. Nu, aan het einde van het seizoen, is mijn voorraad op en kan ik dus met verse stoofperen aan de slag.

Ik ben gek op stoofperen. Mijn stoofperenboompje op Oost had een driejaarlijkse cyclus. Het eerste jaar zat er bijna niets aan, soms maar 1 peer. Het tweede jaar zaten er lekker wat peren aan, genoeg om een voorraadje peer op pot aan te leggen. Maar het derde jaar! Uitbundig veel peren, de takken hingen bijna tot op de grond en er viel niet tegenop te (ver)werken. In zo’n jaar kreeg iedereen bij wie ik op bezoek ging tot vervelens toe stoofpeertjes cadeau. En dan nog was er aan het eind van het seizoen genoeg voor mezelf. 

Stoofperen kun je op heel veel manieren bereiden, met rode port, wijn, water, appelsap, bessensap, met of zonder kaneel, laurier, kruidnagel, rozijnen, verzin het en je kunt het maken. Veel mensen voegen ook nog suiker, honing, of appeldiksap aan toe. Geloof me, het is echt niet nodig, zeker niet als je ze meteen gaat opeten, maar als je wilt, het mag natuurlijk wel. Vandaag heb ik gekozen voor stoofpeertjes in zoete rode port en sinaasappel. Dat is voor mij zoet genoeg.

Met stoofperen grijp ik nogal eens terug op recepten uit mijn jeugd. Die recepten pimp ik dan wat op. Er zijn gerechten waar ik standaard stoofperen bij eet. Spruiten met pompoen (en tamme kastanjes) bijvoorbeeld. Rode kool met appeltjes, vegetarische balletjes en aardappelpuree (of gebakken aardappeltjes). Bij de zuurkool, ook lekker. Ik weet zeker dat jullie zelf ook zo je favorieten hebben. Hieronder een voorbeeld van een stoofpeertoetje, recht uit de keuken van mijn moeder. Probeer maar!

Stoofperen met beschuit, yoghurt en chocolade. Toetje voor 4 personen
Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost

Nodig
4 stoofperen*, geschild, in vieren gedeeld, klokhuis eruit
3 dl zoete rode port
1 dl water
1 kaneelstokje
sap van 1 sinaasappel
1-2 kruidnagels
1-2 laurierblaadjes

4 volkoren/boeren/meergranen beschuit
4 dl volle yoghurt*
kaneel, naar wens
pure chocolade, grof gehakt, of pure chocolade hagelslag, naar wens

Bereiden
Zet de stoofperen met de port op.
Voeg ook het water, de laurier, de kruidnagel, het sinaasappelsap en het kaneelstokje toe.
Breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de stoofperen op zacht vuur 3 uur stoven.
Haal laurier, kruidnagel, en kaneelstokje eruit.

Neem vier dessertbordjes. 
Leg op elk bord een beschuit.
Leg op elk beschuit 4 kwarten warme stoofpeer.
Schenk er 1 dl volle yoghurt overheen, of zo veel dat peren en beschuit bedekt zijn.
Bestrooi met kaneel en chocolade.