Witte bonen-amandelsoep met rode druiven

Niet alleen verse producten zijn te koop bij Texelse Kost, maar ook gedroogde peulvruchten, zoals kapucijners en allerlei kleuren bonen. Bruin, wit, citroengeel, kievitsbonen, kijk maar eens op de site. Of kom langs bij de kraam, want ook daar staat een voorraad voor de verkoop.

Vroeger waren gedroogde bonen natuurlijk een uitkomst: ze waren (en zijn) uiterst voedzaam en je kon ze eindeloos lang bewaren. Zo had je de hele winter te eten zonder dat je bang hoefde te zijn dat de boel ging liggen rotten. Tegenwoordig is een blikje of potje uit de winkel natuurlijk heel handig voor de snelle kokers en de mensen met weinig tijd. Maar als je je nou eens voorneemt om even wat tijd uit te trekken, dan zijn die gedroogde bonen echt superlekker. En zonder allerlei conserveringsmiddelen, etc. 

 Ik heb de witte bonen van Texelse Kost voor onderstaand recept de avond tevoren afgewogen en in een pan met ruim koud water weggezet. Dat is eigenlijk alle voorbereiding die het je kost. Wat vooruit plannen en je alvast verheugen op de maaltijd van morgen. In dit geval witte bonensoep met amandel en rode druiven. Daar had mijn bezoek niet van terug!

Witte bonen-amandelsoep met rode druiven, voorgerecht
Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost  

Nodig
150 gram gedroogde witte bonen*, geweekt (1 nacht)
3 teentjes knoflook, gepeld
2,5 deciliter melk
120 gram geblancheerde amandelen
1 theelepel zeezout
1,25 dl water, of zoveel als nodig is
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel rode wijnazijn
12 rode druiven, in plakjes (of meer als je wilt)

Bereiden
Kook de witte bonen in ruim kokend water tot ze heel gaar zijn. Minimaal een uur. Doe de knoflook en de melk in een pan, en breng de melk op een laag vuur aan de kook. Pocheer de knoflook een minuut of 7-8, tot je de punt van een mes er makkelijk in kan steken. Pureer de knoflookmelk, de gepocheerde knoflook, de amandelen, bonen en het zout in een krachtige blender of keukenmachine tot een gladde pasta. Schenk langzaam het water erbij zodat een romige massa ontstaat. Voeg in een dun stroompje de olie en de azijn toe. Goed mengen. Proef de soep goed en voeg eventueel meer water, olie, azijn of zout toe.

Serveer de soep lauw of gekoeld, met plakjes rode druiven die drijven op het oppervlak. Eventueel kun je er wat verse zwarte peper over strooien.

Eet smakelijk!
Resi Kompier